top of page
Foto van schrijverGabrielle As

10 redenen om een loopbaancoach in te schakelen (deel 2)

In de vorige blog deelde ik 5 goede redenen om een loopbaancoach in te schakelen. Alsof dat nog niet genoeg is, deel ik in deel 2 van deze reeks nóg eens 5 goede redenen.


Maar voordat ik van wal steek, moet mij even iets van het hart. Het zal je niet ontgaan zijn dat er tegenwoordig overal coaches voor bestaan. Cynische geluiden die ik daar wel eens over hoor zijn ‘dat we tegenwoordig ook helemaal niets meer alleen kunnen’ en ‘iedereen overal een coach voor nodig heeft’. Daar zit misschien wat in, maar: waar aanbod is, is ook vraag, denk ik dan. De huidige maatschappij vraagt soms dingen van ons, waardoor we vastlopen en op zoek gaan naar begeleiding van een professional. Als ik dat op mijn vakgebied ‘werk’ betrek, heeft dat denk ik met meerdere factoren te maken. Dat is misschien gesprekstof voor een volgende blog, maar om er één te noemen, zorgt social media er natuurlijk voor dat het lijkt alsof iedereen succesvol is in zijn leven en dus ook in zijn carrière. Zeker onder ondernemers zie je dit veel. Maar als je in een dipje zit in je carrière, niet weet wat je wilt of misschien wel ontslagen bent, zul je iemand dat niet snel op linked-in zien delen. Zie je het al voor je?


Invloed van social media

‘Beste netwerk, al maandenlang heb ik geen plezier in mijn werk en ik weet het allemaal even niet meer. Iemand tips?’


‘Vandaag ben ik ontslagen. Dat is flink balen, maar biedt ook ruimte voor nieuwe kansen. Komende tijd ga ik me eens rustig bezinnen op een volgende stap! Zin in!’


Aldus niemand.


Is dat nu zorgelijk, dat we ons heil zoeken bij een coach? Als het resultaat is dat je daardoor met nieuwe inzichten en frisse moed de juiste richting weet te bepalen voor je loopbaan, waardoor je werk voor jou zinvol is en je daardoor óók tevredener word over je huidige situatie: dan vind ik van niet. Een goede loopbaancoach helpt je dan ook de vaardigheden aan te leren, waardoor je op een later moment in je carrière zélf je richting weet je bepalen. Zodat je niet afhankelijk wordt van een coach.


Dit even als sidestep. Ik dwaal misschien wat af van het onderwerp. Daarom nu de volgende 5 goede redenen om een loopbaancoach in te schakelen!


Reden 6: Je werkomgeving past niet meer bij je

Je vindt je werk leuk en je kan het goed, maar jij en het bedrijf zijn elkaar ontgroeit. Jouw visie verschilt heel veel van die van het management of je naaste collega’s. Dit gaat je steeds meer tegenstaan om naar je werk te gaan. Toen je het afgelopen jaar veel thuis werkte had je er minder last van. Maar nu je weer naar kantoor gaat is het probleem extra zichtbaar.


Soms past het werk wat je doet nog wel bij je, maar de omgeving niet meer. Het is een wereld van verschil of je jouw functie uitvoert bij een start-up of een multinational, een commercieel bedrijf of een overheidsinstantie. Een loopbaancoach kan je ook helpen te identificeren welke werkomgeving het beste bij jou past. Door samen te onderzoeken hoe en wanneer jij het prettigst werkt en welke omgevingen daar het beste bij passen, kun je een nieuwe richting geven aan jouw loopbaan.


Reden 7: Je werk past niet meer bij je levensomstandigheden

Een goede werk-privé balans is essentieel voor een gelukkig werkleven. Je leeft immers niet alleen om te werken, maar ook om te leven. Gebeurd er iets ingrijpends in het leven, dan kan het zijn dat daardoor je werk-privé balans verstoord wordt. Denk aan mantelzorg voor een familielid, vader of moeder worden, een verhuizing, financiële zorgen of andere drukke bezigheden hebben naast je werk. Voor een korte periode is dat niet erg, maar duurt het lang dan is het verstandig om eens goed te kijken wat je kunt veranderen zodat je het vol blijft houden, zowel op je werk als privé. Dat kan verschillende dingen betekenen: minder of juist meer gaan werken, ander werk gaan doen, jezelf bijscholen of omscholen of misschien een sabbatical / tussenjaar.


Reden 8: Je wil een nieuwe stap maken, maar hebt hulp nodig bij solliciteren

Solliciteren is spannend. Zeker als je nog niet zo ervaren bent op de arbeidsmarkt. Solliciteer je naar een schaarste beroep dan is een onderscheidende sollicitatiebrief of cv misschien iets minder van belang. Maar is er veel concurrentie in jouw beroepsgroep dan kun je door een goed cv, uitstekende brief of goede sollicitatiepitch écht opvallen tussen jouw vakgenoten. Ook goed kunnen netwerken komt dan goed van pas. Een loopbaancoach kan jou daar ook bij helpen. Sommige loopbaancoaches hebben er zelfs hun niche van gemaakt.


Reden 9: Je hebt gewoon een stok achter de deur nodig

Je wil een nieuwe stap maken, maar voor je het weet is er wéér een week voorbij en heb je nog geen actie ondernomen. Een loopbaancoach kan je niet alleen helpen te bedenken wát je wil, maar ook hoe je dat gaat bereiken. Heel praktisch dus! Daarbij kun je denken aan de zoektocht naar die droombaan, advies bij netwerken, het schrijven van een aansprekend cv of sollicitatiebrief en voorbereiden / oefenen van sollicitatiegesprekken. Maar ook de opzet van jouw ondernemersplan! Over ondernemen gesproken....


Reden 10: Je twijfelt of zelfstandig ondernemen iets voor je is

Een loopbaan is de reeks van banen of posities die iemand inneemt (en ontwikkeling daarbinnen). Daar valt ook zelfstandig ondernemen onder. Een loopbaancoach kan je helpen bij de keuze om wel of niet te gaan ondernemen en bij de eerste stappen in het bedenken wat je met jouw onderneming wil doen. Als je een coach wil die je helpt jouw onderneming op te starten of succesvol(ler) te maken, denk dat in plaats van een loopbaancoach eens aan een businesscoach.


Dat waren ze, de 10 redenen om een loopbaancoach in te schakelen. De eerste 5 gemist? Lees deze dan hier. Denk jij na het lezen van deze blog: ik ben wel benieuwd wat een loopbaantraject mij kan opleveren? Plan dan nu een gratis coachgesprek. Daarin geef ik je hoe dan ook alvast wat waardevolle tips om zelf mee verder te gaan.




Ik ben Gabriëlle As, loopbaancoach. Met werkfulness richt ik me op loopbaancoaching voor (jong)volwassenen. Twintigers en dertigers dus. Dat doe ik in Almere en omstreken, of volledig online. Wil je niks missen? Schrijf je dan in en blijf op de hoogte van nieuwe blogs, ander nieuws en tips van Werkfulness over hoe jij ook meer voldoening in je loopbaan kan ervaren.

33 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page